هنگامی که لبخند می زنید،تصور می کنید دندان های بالای شما در مقایسه با بافت لثه در هنگام لبخند زدن بسیار کوتاه هستند؟ در صورتی که پاسخ شما «بله» است، شما ممکن است به مشکل «لبخند لثه ای یانمایش بیش از حد بافت لثه» دچار باشید.
دلایل مختلفی برای ایجاد لبخند لثه ای وجود دارد، از جمله:
- نمایش بیش از حد بافت لثه در فک بالا می تواند در نتیجه رشد غیر عادی دندان ها ایجاد شود. دندان هایی که با بافتلثه اضافی پوشیده می شوند، در ظاهر کوتاه به نظر می رسند، هر چند ممکن است طول دندان ها در واقع مناسب باشد.
- عضله کنترل کننده حرکت لب بالا ممکن است فوق فعال بوده و باعث شود هنگام لبخند زدن لب بیش از مقدار عادی به سمت بالا حرکت کند. هنگامی که این شرایط وجود داشته باشد، بخش بیشتری از بافت لثه در هنگام لبخند زدن نمایان می گردد.
- الگوی رشد استخوان فک بالا می تواند باعث ایجاد مشکل لبخند لثه ای شود. برای مثال، اگر استخوان فک بالا در محل بافت لثه برآمدگی بیش از حد داشته باشد، ممکن است فرد هنگام لبخند زدن با مشکل لبخند لثه ای مواجه شود.
انتخاب روش درمان
وضعیت خط لبخند یا ناحیه زیبایی (ناحیه ای که هنگام لبخند زدن دندان ها نمایان می شود) تحت تاثیر فاکتورهای متعدد به شرح زیر است:
- ظاهر و اندازه لب ها
- وضعیت عضلات صورت
- شرایط ظاهری و اندازه دندان ها
- وضعیت بافت لثه
هنگامی که ظاهر خط لبخند در شرایط بهینه قرار داشته باشد، حداقل مقدار بافت لثه در هنگام لبخند زدن نمایان می شود. بافت لثه ظاهر شده در خط لبخند می بایست متوازن بوده و دارای هماهنگی با لب بالا باشد. بسیاری از افراد که دچار مشکل لبخند لثه ای یا نمایش بیش از حد لثه هستند، احساس می کنند طرح لبخند آن ها غیر جذاب است و به همین خاطر اغلب سعی می کنند تا حد ممکن لبخند نزنند.
به هر حال، با توجه به فاکتورهایی که باعث ایجاد طرح لبخند لثه ای می شود، ممکن است لبخند لثه ای با مشکلات جدی تر دندان ارتباط داشته باشد. برای مثال، اگر مشکل لبخند لثه ای در نتیجه نحوه رشد دندان ها و توسعه فک ایجاد شده باشد، فرد ممکن است با مشکلات یا ناراحتی های خاص در ارتباط با وضعیت قرار گرفتن دندان ها بر روی یکدیگر مواجه شود و این شرایط در نهایت می تواند بر وضعیت کلی سلامت دهان فرد در بلند مدت تاثیر داشته باشد.
روش های درمان لبخند لثه ای
در صورتی که فکر می کنید مشکل لبخند لثه ای دارید، لازم است با دندان پزشک برای تایید مشکل و استفاده از روش های درمان مناسب ملاقات نماید. به این ترتیب دندان پزشک وضعیت دهان، دندان ها و لثه ها را برای تعیین میزان دقیق نمایش بیش از حد و مشکلات زیربنایی علت ایجاد آن مورد معاینه قرار می دهد. این معاینه ممکن است شامل قالب گیری سنتی و یا دیجیتال از وضعیت دندان ها و لثه ها باشد. علاوه بر این ممکن است نیاز باشد از تصویر برداری رادیولوژی برای بررسی وضعیت ریشه های دندان و استخوان فک در این رابطه استفاده شود.
در صورتی که شما از مشکلات شدید لبخند لثه ای رنج می برید، دندان پزشک ممکن است شما را برای انجام معاینات لازم به پزشکان متخصص همچون متخصص بیماری های لثه، متخصص ارتودنسی یا یک جراح دهان معرفی نماید. در این حالت با توجه به ماهیت شرایط خاص کلینیکی، درمان لبخند لثه ای می تواند شامل یک یا چند مورد از روش های زیر باشد:
- لیزر درمانی در یک جلسه (در مواردی که مشکل در سطح حداقل باشد)
- تغییر موقعیت لب با استفاده از عمل جراحی
- استفاده از روش های ارتودنسی (بریس ها) به منظور حرکت دندان ها به موقعیت مناسب
- جراحی تراشیدن بافت لثه و استخوان برای ایجاد بافت سالم تر و جذاب تر برای لثه ها
- جراحی فک و صورت برای تغییر موقعیت استخوان
درمان لبخند لثه ای با لیزر
لیفت لثه یک روش درمانی ساده برای لبخند لثه ای است که در آن از برش و دستکاری خط لثه به منظور نمایش مقدار ایده آل از دندان ها در هنگام لبخند زدن استفاده می شود.
تکنولوژی لیزر یک روش درمانی ساده و بدون درد است، با وجودی که ایده برش و دستکاری لثه دردناک به نظر می رسد. به هر حال، با استفاده از سیستم های لیزر پیشرفته، این روش درمانی به سادگی بر روی افراد بیمار انجام می شود. به این ترتیب بیمار در این رابطه احساس درد نداشته و اصلاح مشکل به صورت بسیار دقیق و سریع امکان پذیر می شود. عمل جراحی لیفت لثه یک روش درمانی زیبایی است که به منظور بهبود زیبایی طرح لبخند بیمار با دستکاری خط لثه در نظر گرفته شده است. این روش درمانی با برداشتن بافت لثه اضافی از اطراف دندان ها انجام می شود. نتایج حاصل از این درمان می تواند ظاهر متوازن تر و نیز تناسب بهتر ظاهر دندان ها و خط لثه را در هنگام لبخند زدن به همراه داشته باشد. در این روش جراحی لثه با استفاده از یک لیزر خاص انجام می شود و به این ترتیب سطح تهاجم این روش درمانی در سطح حداقل بوده و تقریباً بدون درد می باشد.
لیزر درمانی بی خطر ترین و موثر ترین روش برای لیفت لثه است. این روش درمانی تغییر شکل لثه ها برای ایجاد تقارن بیشتر در خط لثه را با برداشتن بافت لثه اضافی امکان پذیر می کند. به این ترتیب نواحی خاص از بافت لثه ها حفظ شده و تمام بافت های اطراف آن دست نخورده باقی می ماند. این روش درمانی همچنین به بیمارانی پیشنهاد می شود که به دنبال تجربه راحت تر در طول درمان هستند، زیرا در این روش درد بیمار در سطح حداقل است و به همین خاطر نیازی به استفاده از مواد بی حسی موضعی نیست. علاوه بر این، لیزر درمانی تقریباً بدون خون ریزی است و دوره ریکاوری آن سریع تر از روش های جراحی سنتی مورد استفاده برای درمان لبخند لثه ای می باشد.
لیفت لثه معمولاً در طول مدت تقریبی یک ساعت انجام می شود. هنگامی که مواد بی حسی موضعی باعث بی حسی محل درمان شد، دندان پزشک پرتوی لیزر را به بافت لثه اضافی هدایت کرده و به این ترتیب بافت اضافی را حذف می کند. در نهایت می توان بافت لثه باقیمانده را با توجه به وضعیت بیمار شکل داد. در این روش درمانی به خاطر استفاده از لیزر نیازی به بخیه زدن محل درمان نیست و ریسک عفونت پس از عمل جراحی در سطح حداقل قرار خواهد داشت.
ریکاوری پس از عمل جراحی لیفت لثه
ریکاوری پس از عمل جراحی غیر تهاجمی لیفت لثه معمولاً بسیار سریع است. برای اکثر افراد، لثه ها در طول مدت سه روز بطور کامل ترمیم می شود، اما با این وجود ممکن است برای بعضی افراد دیگر این دوره دو هفته باشد. هر چند درد پس از عمل جراحی لیفت لثه معمولاً در سطح حداقل است، بیمار می تواند از مسکن های درد (غیر از آسپیرین) مثل تیلنول برای کاهش ناراحتی احتمالی خود در این رابطه استفاده نماید. برای چند روز اول پس از عمل جراحی لیفت لثه، به بیمار توصیه می شود از رژیم غذایی نرم و غذاهای سرد استفاده کند. در این مدت لازم است از مصرف غذاهای سفت، ترد، یا مواد غذایی که احتمال گیر افتادن آنها در خط لثه وجود دارد، خودداری گردد. این مواد غذایی ممکن است در محل ترمیم لثه گیر افتاده و باعث ایجاد التهاب یا عفونت شود.
مزایای عمل جراحی لیفت لثه
عمل جراحی لیفت لثه بطور دائمی می تواند ظاهر لبخند فرد را با کاهش بافت اضافی لثه و تغییر شکل خط لثه اصلاح نماید. در ادامه برخی از مزایای عمل جراحی لیفت لثه، ارائه شده که می تواند بر تصمیم شما بر استفاده از این روش درمانی تاثیر داشته باشد. این مزایا به شرح زیر هستند:
- افزایش اعتماد به نفس: کاهش بافت اضافی لثه و اصلاح آن می تواند باعث زیبا شدن طرح لبخند فرد و افزایش اعتماد به نفس وی شود.
- بهبود زیبایی خط لبخند: عمل جراحی لیفت لثه می تواند زیبایی کلی لبخند را با ایجاد ظاهر متقارن تر و متناسب تر برای آن افزایش دهد.
- نتایج دائمی: نتایج ناشی از جراحی لیفت لثه ماندگار و دائمی هستند.
- اصلاح وضعیت عدم تقارن لثه ها: با استفاده از عمل جراحی لیفت لثه می توان وضعیت تقارن لثه ها را اصلاح کرده و بهبود بخشید.
- بهبود ظاهر دندان ها: عمل جراحی لیفت لثه را می توان برای تغییر ظاهر دندان ها و بلند تر یا کوتاه تر به نظر رسیدن آنها استفاده کرد.
- درمان بیماری پریودنتال: عمل جراحی لیفت لثه را می توان برای درمان برخی از مشکلات پریودنتال همچون بلند کردن طول دندان، کاهش پاکت (به منظور درمان بیماری لثه) و درمان های ترمیمی استفاده کرد.
خطرات عمل جراحی زیبایی لثه
هر چند ریسک عوارض در هنگام عمل جراحی زیبایی لثه و پس از آن در صورت استفاده از خدمات دندان پزشک زیبایی برای درمان به نسبت ناچیز است، با این وجود ممکن است مشکلاتی در این رابطه برای بیمار ایجاد شود. خون ریزی و ورم بیش از حد لثه ها و واکنش آلرژیک به مواد بی حسی از عوارض احتمالی این روش درمانی هستند.
هزینه عمل جراحی زیبایی لثه
هزینه عمل جراحی زیبایی لثه به شرایط بیمار و مقدار بافت لثه درمان شده بستگی دارد. بعد از معاینه دندان ها توسط دندان پزشک و مشاوره با بیمار درباره هزینه های درمان لبخند لثه ای با لیزر ، تخمین هزینه های درمان بیمار امکان پذیر شده و اطلاعات لازم در این رابطه در اختیار بیمار قرار خواهد گرفت.